Zakuszka

Hozzávalók: bab (nagy szemű vagy fejtett bab), pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint.

Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy nagy lábosban tegyük fel főni. Az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük. Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele, olajjal felöntve. Kb. 5-6 óra múlva, amikor már krémszerűvé válik, akkor lesz kész. Közben egyszer kétszer a massza áthajtható paradicsom-paszirozón, így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél: 10-15 levél az egész lábosban.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket, merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.

Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. A padlizsánt a vaslapra tesszük, majd minden oldalán addig sütjük, míg szenessé nem válik a héja. Ezután az összeégett növényt tegyük vízbe, majd az égett részét kézzel hámozzuk le. A magját nem kell eltávolítani. Ezt a padlizsánt kell beledarálni a masszába. Ezt esetleg napokkal hamarabb is el lehet készíteni. Hűtőben tárolandó.

A zakuszkába apró szemű babot is főzhetünk, ezt akkor nem daráljuk bele. Hosszú csíkokra vágott laskagombával (vagy vargányával) is dúsíthatjuk, ezt sem daráljuk össze. Ezeket nagyobb üvegekbe tesszük, de összefőzzük az alapmasszával.
A zakuszkát minden erdélyi család más-más módszerrel készíti.Nagyi receptjei
Előétel
Leves
Főétel
Saláták
Desszert
Italok
Más


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS