Rózsakalács (Rosenkranz)


Hozzávalók 15 adagra: 200 ml. tej, 40 gr. élesztő, 100 gr. vaj, 400 gr. liszt, 2 tojás, 150 gr. krisztálycukor, 10 ml. rum, 50 gr. mazsola, 6 gr. só, 2 tasak vaníliacukor.

Az élesztőt kevés langyos vízben fakanállal jól elkeverjük. Az így elkészített kovászt meleg helyen tartjuk, amíg felkel, utána összekeverjük a megmaradt liszttel és egyenként hozzátesszük a tojást és a tejet. Ezt a tésztát jól összegyúrjuk, amíg az edény faláról könnyen leválik.

Ezt a tésztát kb. 2 cm vastag lapra nyújtjuk. Külön krémszerűre keverjük a vajat és a cukrot, és egyenletesen rákenjük a tészta egész felületére. A lapot felgöngyüljük, 3-4 cm-es darabokra vágjuk Egy kerek tálat vajjal bekenünk, cukorral behintjük, és a vágott felükkel felfelé egymás mellé beletesszük a tésztadarabokat.

A közepére a megmaradt tésztából még elhelyezünk 2-3 darabot. 30-40 percig kelni hagyjuk, majd tojással bekenjük és sütőbe tesszük. Miután megsült, egy tányérra kiborítjuk, darabokra szedjük. Desszertként, vagy reggelihez tejeskávéval fogyasztjuk.Nagyi receptjei
Előétel
Leves
Főétel
Saláták
Desszert
Italok
Más


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS